Deze blog heb ik o.a. geschreven voor coaches die een website door Met Ele willen laten maken. Maar ook als je bijvoorbeeld zelf je website wil maken, is dit een handig website stappenplan.
Stap 0. Domeinnaam registreren /naam kiezen
Ergens in het proces van het opzetten van je bedrijf/website is het belangrijk dat jij een naam kiest en een domeinnaam registreert. Dit hoeft niet de eerste stap te zijn, maar voordat je begint aan het ontwikkelen van een logo is deze stap wel belangrijk.
Stap 1. Website strategie bepalen
Voordat wij beginnen met het bouwen van de website wil je eerst een aantal zaken duidelijk hebben, namelijk:
- Wie is je doelgroep? Voor wie ga jij je website maken? En heel belangrijk: welke wensen/problemen heeft jouw doelgroep?
- Wat is je aanbod? Wat ga je aanbieden op je website? Is het een 1-1 programma? Een groepsprogramma? Een online cursus? Evenementen? Losse consulten?
- Wat maakt jou uniek? Wat doe jij anders dan je concurrentie? Hoe ga jij je onderscheiden?
- Waarom ben jij eigenlijk met je praktijk begonnen? Wat is hier de oorzaak van geweest? Wat is jouw unieke verhaal?
Stap 2. Huisstijl ontwerpen
Voor je website, maar ook voor je visitekaartjes of flyers heb jij een huisstijl nodig. Zelf ben ik geen huisstijl ontwerpen, maar ik wel samen met een designer.
Of je gaat zelf je huisstijl ontwerpen. Ter inspiratie heb ik een hele handige blog geschreven met huisstijl voorbeelden.
Stap 3. Speciale wensen voor je website
Wat moet je website allemaal kunnen?
- Moeten bezoekers makkelijk een afspraak in kunnen plannen?
- Wil je betalingen op je website mogelijk maken? En hoe ziet deze funnel er dan uit?
- Moeten er een koppeling zijn om een nieuwsbrief te versturen?
- Wil je blogs schrijven?
- Wil je een online cursus aanbieden en heeft je website een leeromgeving nodig?
- Heb je een portfolio nodig?
Of je nou zelf een website gaat maken of deze laat bouwen. Het is belangrijk om vroeg in het proces te bepalen wat je website nou eigenlijk moet kunnen. Daarom staat dit als stap 3 in het website maken stappenplan.
Denk trouwens ook alvast na over de toekomst. Wat moet je website over bijvoorbeeld een jaar kunnen?
Op basis hiervan kan je een website platform voor je website kiezen, maar ik bouw de websites met WordPress en Elementor, omdat ik geloof dat dit de beste keuze is voor (startende) coaches.
Stap 4. Inspiratie opdoen voor je website
Als onderdeel van de samenwerking vraag ik coaches altijd of ze zo 3 voorbeelden van websites kunnen sturen, die ik ter inspiratie kan gebruiken. Het is namelijk goed om vast een beeld te hebben van hoe je website eruit moet zien.
Je kan ook een pinterest board maken met allemaal website inspiratie!
Stap 5. Website structuur bepalen
Vervolgens gaan wij samen de structuur van je website bepalen. Welke pagina’s moeten er op je website komen? Welke pagina’s zet je in een menu? Welke pagina’s moeten naar elkaar doorverwijzen. Dat ga je op papier zetten.
Tip! Voor finalwebsites schreef ik een interessant artikel over het opzetten van de website structuur.
Stap 6. Een plat design ontwerpen
Ik begin nooit zomaar met het bouwen van de website in Elementor. In plaats daarvan maak ik een plat design in Sketch. Maar je zou hiervoor ook Canva kunnen gebruiken.
Een plat design is sneller aan te passen en zo kan je nog makkelijker met de verschillende website onderdelen schuiven.
In het platte design werk ik altijd met tijdelijke Lorem Ipsum tekst. Zo zie je precies welke teksten er nog moeten worden geschreven.
Hier zie je een plat ontwerp in Sketch
Stap 7a. Website bouwen
Pas als ik tevreden ben met het design en de structuur van de pagina, ga ik de website bouwen in WordPress.
Stap 7b. Teksten schrijven
De coach klant gaat in de tussentijd al aan de slag met het schrijven van de teksten. Ik raad coaches altijd aan om dit zelf te doen, zodat hun eigen tone of voice goed doorkomt op de website.
Wél heb ik aan de lorem ipsum tekst in het design website teksten tips toegevoegd, zodat je weet waar je over kan schrijven. En geef ik als de teksten zijn ingevoerd ook nog wat feedback als het toch nog beter kan.
Vergeet ook niet de SEO titels en meta-descriptions te schrijven. Deze worden weergegeven als je website wordt gevonden in zoekmachines.
Stap 7c. Fotoshoot
Heb je nog geen foto’s voor je website, dan is het belangrijk om tijdens het website traject door een fotograaf te laten maken. Je wil niet alleen maar stockfoto’s of selfies gebruiken!
Stap 8. Uitleg Elementor + content invoeren
Nadat de website is gebouwd, krijgt elke klant uitleg over Elementor (via Zoom). Ik laat zien hoe je heel makkelijk daarmee zelf je website kan aanpassen. Maar op mijn website staat ook een handige Elementor Handleiding met bijvoorbeeld uitleg over hoe je een pagina dupliceert.
Lukt iets niet, dan ik ook nog wat uitleg filmpjes speciaal voor jou maken.
Stap 9. Website testen en optimaliseren
Als de hele website is ingevuld met de teksten en de foto’s. Ga ik de website nog een keer langslopen.
Wat ik doe:
- De website langslopen op desktop, mobiel en tablet
- Formulieren testen
- Buttons en links testen
- Testen of de teksten fijn te lezen zijn of dat het nog beter kan
- Website statistieken software koppelen
- De website live zetten en aanmelden bij Google, zodat je na een tijdje ziet wat je positie in Google is.
Stap 10. Je website promoten
De laatste stap van het website maken stappenplan: de wereld laten zien dat je website bestaat. Want je mag best trots zijn op je nieuwe website. Vergeet niet om je website te blijven updaten en verbeteren als je meer website bezoekers en conversies wil.