Beter, sneller en makkelijker teksten schrijven met AI

Moet je AI je teksten laten schrijven? Met alle posts, podcasts en blogs hierover zou je bijna denken van wel, toch? En hoe fijn is het al het je veel tijd kan besparen! Daarom deel ik in deze blog hoe ik ChatGPT wel/niet gebruik voor content creatie.

Sharon Lederer met hondje Bowie

Door Sharon Lederer

Hi! Ik heb meer websites dan ik kan bijhouden en raak niet uitgepraat over online marketing en websites bouwen. Irritant? Misschien een beetje 😉.

Er zijn inmiddels al superveel AI programma’s die je kan gebruiken om je teksten te schrijven. Zelf gebruik ik vooral ChatGPT (gewoon de gratis versie), dus deze zal ik vooral ook bespreken in deze blog!

Hoe je ChatGPT wel niet wil gebruiken

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik ChatGPT NIET gebruik om volledig mijn teksten te schrijven.

Dit heeft eigenlijk 3 redenen:

  • Ik wil mijn eigen kennis en ervaringen delen, dus dan ik ook beter zelf mijn teksten schrijven.
  • Ik weet niet hoe het in de toekomst zit met teksten geschreven door AI als het gaat om SEO. Het is maar de vraag hoe Google daar straks mee omgaat.
  • Je kan ChatGPT trainen om als jou te klinken, maar je bent dan zoveel tijd kwijt aan het trainen van ChatGPT en goede prompts schrijven. In mijn ervaring kan je die tijd dan beter aan zelf je teksten schrijven.

Ik gebruik ChatGPT dus vooral als hulpje. Om te brainstormen, om voorbeelden te bedenken of om teksten net wat scherper te schrijven. Wat dat kan AI wel heel goed. Mijn favoriete prompts deel ik met je in het vervolg van deze blogpost.

Chat GPT en brainstormen

Content ideeën bedenken

Blog ideeën bedenken en inspiratie opdoen voor social media of mijn nieuwsbrief doe ik met ChatGPT op 2 manieren.

1. Direct vragen om onderwerpen om over te schrijven.

Bijvoorbeeld:

👩‍💻 Ik ben een voedingscoach en mijn blogs gaan over het maken van gezonde keuzes. Geef mij 10 onderwerpen om over te bloggen.

Of

👩‍💻 Ik ben een voedingscoach met als doelgroep drukke moeders, ik ben op zoek naar inspiratie voor mijn LinkedIn posts. Per week deel ik 3 posts: persoonlijk verhaal, inspiratie post en een kennispost. Geef mij content ideeën voor 4 weken.

2. ChatGPT vragen om “vragen”

Wat ik heel vaak doe als ik bijvoorbeeld blogonderwerpen wil bedenken over een groter onderwerp, dan stel ik aan ChatGPT de volgende vraag:

👩‍💻 Ik ben een business coach en ik wil een podcast beginnen over productiever content maken. Stel mij 30 vragen die ik als wegwijzer kan gebruiken voor mijn podcast

Podcast onderwerpen brainstormen met AI

Voor de meest interessante vragen zou je dan een podcast aflevering kunnen maken. Echt mijn favoriete manier om inspiratie op te doen

Inhoud voor mijn website bedenken en meer

Maar ik gebruik ChatGPT niet alleen om content ideeën te bedenken. AI kan je namelijk ook helpen met:

  • Het bedenken van goede USP’s
  • Het concreet maken van de voordelen van je aanbod
  • Het geven van feitjes en cijfers over onderwerpen
  • Originele manieren om je website te promoten
  • Een actie bedenken om je jubileum als coach te vieren

Je kan dus zeker meer doen met AI dan alleen maar teksten schrijven!

ChatGPT voor doelgroep onderzoek

Waar ik ChatGPT ook vaak voor gebruik is voor meer informatie over mijn doelgroep. Natuurlijk is het beter om dit soort dingen aan je doelgroep te vragen. Maar als je hier even geen toegang of tijd voor hebt, dan is ChatGPT ideaal.

Zo kan je vragen:

👩‍💻 Ik ben een voedingscoach en mijn doelgroep zijn drukke moeders. Tegen welke wensen, uitdagingen en frustraties loopt mijn doelgroep aan.

Ook kan je bijvoorbeeld vragen:

  • Hoe gaat mijn doelgroep om met ….
  • Wat motiveert mijn doelgroep om … te doen
  • Wat vindt mijn doelgroep belangrijk
  • Hoe kan ik inspelen op de problemen van mijn doelgroep
  • Wat maakt het voor mijn doelgroep lastig om hun doel te bereiken

ChatGPT kan echt goed antwoord geven op dit soort vragen!

Sneller teksten schrijven met ChatGPT

Dat ik je niet aanraad om al je teksten met AI te schrijven, betekent niet dat je het niet kan gebruiken om sneller te schrijven.

Hoe ik het gebruik

1. Titels bedenken

Voordat ik zelf een titel bedenk, vraag ik altijd even aan ChatGPT om ~20 titels te schrijven die ik dan als inspiratie kan gebruiken.

👩‍💻 Schrijf 20 titels voor mijn blog over meer in het nu leven

Blog titels schrijven met AI

2. Eerste opzet maken

Bijvoorbeeld voor je blog of landingspagina

👩‍💻 Kan je een opzet maken voor mijn boekhoud workshop voor beginnende ZZp’ers. De indeling: hero sectie, probleemomschrijving, mijn aanbod, resultaat, CTA met prijs, sociaal bewijs, meer details over het aanbod, over mij, herhaling CTA.

3. Teksten verbeteren

Stel je wil een super goede welkomsttekst voor je homepage schrijven, maar je hebt gewoon geen inspiratie. Niks wat je bedenkt is top. Deel dan je eerste idee en vraag aan ChatGPT om het te verbeteren.

👩‍💻 Ik ben een hondencoach en ik help baasjes om meer plezier te maken met hun hond. De titel van mijn homepage is nu: “Jij en je hond: een onverbrekelijke band”. Kan dit nog beter? Vertel ook waarom jouw opties beter zijn.