De strategie om blog ideeën te bedenken (het is super makkelijk)

Je wil meer bezoekers op je website, dus je besluit om te gaan bloggen. MAAR waar ga je dan over schrijven? Ik zal je zeggen: het is makkelijker dan je denkt!

Sharon Lederer met hondje Bowie

Door Sharon Lederer

Hi! Ik heb meer websites dan ik kan bijhouden en raak niet uitgepraat over online marketing en websites bouwen. Irritant? Misschien een beetje 😉.

Als je even kijkt in Google, dan kom je heel veel lijstjes met blog ideeën tegen. Heerlijk eerlijk: dit soort lijstjes heb je helemaal niet nodig. In deze blog deel ik namelijk de strategie die ik gebruik (en leer aan mijn coach klanten) om super eenvoudige goede ideeën voor mijn volgende blogs te bedenken.

Meer eerste even dit:

Onderwerpen waar je niet over wil bloggen

Er zijn 3 dingen waar ik zelf nooit over schrijf op mijn blog en ik raad je aan om dit ook niet te doen.

Ik deel op mijn blog eigenlijk nooit:

  • Nieuwtjes
  • Actualiteiten

Bij elke blog die ik schrijf, stel ik mijzelf de vraag: vind mijn lezer dit over een jaar ook nog interessant? Het is jammer als je veel tijd aan een blog besteed, die over een jaar niet meer wordt gelezen. Dit soort berichten kan je delen op social media of verwerken in de nieuwsbrief die je verstuurt.

Natuurlijk kan je een artikel schrijven over bijvoorbeeld trends, maar die zou ik dan wel weer elk jaar aanpassen, zodat die up-to-date en dus relevant blijft.

Dé strategie voor goede blog ideeën

Geen lijstjes dus om inspiratie te krijgen voor blog ideeën. Maar wat dan wel?

Als ik het met je deel, denk je waarschijnlijk: is het zo makkelijk?

En ja, dat is het echt!

Stap 1. Ontdek wat jouw klanten écht willen weten

Vraag je klanten (of volgers) en NIET ChatGPT wat ze nou eigenlijk écht van je willen weten.

Ik maak het je nog makkelijker. Dit berichtje stuurde ik laatst naar mijn eigen klanten:

“Ik wil graag meer nuttige content maken voor mijn doelgroep. Aangezien jij wel zo’n beetje mijn ideale klant bent 😉, waar zou jij graag meer over willen weten? Dit mag gaan over [onderwerp 1], maar ook op het gebied van [onderwerp 2] in zijn algemeen.Ik hoop dat je deze vraag voor mij wil beantwoorden 😊 ”

➞ Onderwerp 1 is dat waar jij je klant mee hebt geholpen.
➞ Onderwerp 2 is een breder thema waar jij je doelgroep graag mee wil helpen.

Bijvoorbeeld:

  • gedragsproblemen oplossen (1) en de band met je hond versterken (2).
  • doelen stellen (1) en persoonlijke ontwikkeling (2)
  • elkaar beter leren begrijpen (1) en Hoe je een relatie gezond houdt tijdens drukke levensfases (2)

Stap 2. De antwoorden in een excel sheet zetten

Als je dan de antwoorden terug hebt, dan raad ik je aan om ze in een excel sheet te verzamelen.

Dit ziet er dan zo uit:

Antwoorden van klanten in een excel sheet

Tip! Je kan in het excel sheet natuurlijk ook de vragen zetten, die je al eerder van klanten hebt gekregen. En elke keer als je een nieuwe vraag krijgt, voeg je deze weer toe aan je blog ideeën bestand.

Stap 3. Blog ideeën bedenken

Vervolgens ga je voor de antwoorden blog ideeën bedenken. Een paar tips om dit makkelijker te maken:

  • Zoek op het antwoord van je klant in Google. Wat kom je tegen? In Google vind je ook van van die veelgestelde vragen. Dat is heel handig voor het bedenken van goede blog ideeën.
  • Vraag nu wel ChatGPT om hulp. Bijvoorbeeld met de prompt: “Mijn klant wil meer weten over [antwoord van de klant]. Geef mij 20 waardevolle blog ideeën“.
  • Kijk per onderwerp hoe jij je persoonlijke ervaring over het onderwerp kan delen. Je doelgroep zit niet alleen maar te wachten op standaard tips. Probeer een unieke draai te geven aan elk blog idee dat je bedenkt.

Na het invullen van de blog ideeën, ziet je excel bestand er zo uit:

Antwoorden met blog ideeën

Stap 4. Zoekwoorden toevoegen

Je hebt een idee, dus nu kan je jouw blog schrijven. Maar als je wil dat jouw blogs vindbaar zijn, dan zit er nog een belangrijke stap tussen: zoekwoorden vinden.

Door de juiste termen die mensen vaak gebruiken, te verwerken in jouw blogs, vergroot je de kans op een betere positie in Google én dus meer bezoekers.

Hoe je een zoekwoorden onderzoek doet, vertel ik binnenkort hier op de blog. Maar dit is hoe je Excel bestand eruit zou zien na het toevoegen van de zoekwoorden:

Blog ideeën met zoekwoorden

Zoekwoorden met een difficulty lager dan 15, bieden vaak meer kans om te worden gevonden!

Bonus tip: door het doen van een zoekwoorden onderzoek, vind je vaak ook leuke andere kansen om gevonden te worden. Tijdens het zoekwoorden onderzoek hierboven kwam ik bijvoorbeeld het zoekwoord “zoekspelletjes hond” tegen en dat is natuurlijk ook een leuk blog idee.

Waarom deze strategie zo goed werkt

Natuurlijk kan je over van alles en nog wat gaan bloggen. Maar hoe handig is het om de input van je klanten te gebruiken.

Zo schrijf je altijd over onderwerpen die je (potentiële) klanten interessant vinden.

➞ Kan je (potentiële) klanten naar een blogpost verwijzen als ze een vraag hebben.

➞ Hoef je nog maar minimaal na te denken over waar je over gaat bloggen. De 11 bovenstaande blog ideeën heb ik in een kwartiertje bedacht.